מאמר על נשימה מאת מורן
"יש דרך אחת לנשום:
של בושה ומחנק
ויש עוד דרך:
נשימת האהבה,
הפותחת אותך לעד" (רומי)
נשימה… החברה הכי טובה שלנו. איתה אנחנו פותחים את חיינו ברגע יציאתנו מרחם אימנו, והיא מלווה אותנו כל הזמן עד שאנחנו עוזבים כאן. עם הנשימה אנחנו אף פעם לא לבד, תמיד היא נמצאת שם איתנו- בין שאנחנו כועסים, פוחדים, מכסים מטייחים- תמיד היא שם בשבילנו, הכי אוהבת אותנו, לא עושה תנאים, הכי אמיתית. איזה כיף נכון?
אבל כמה מאיתנו שמים אליה לב? זאת שכל-כך נאמנה לנו והכי קרובה, זוכה במקרה הטוב להתייחסות מאיתנו רק שאנחנו מנוזלים וחולים, רצים אחרי הילד, או עולים במדרגות.
למה אתם נושמים? התשובה ברורה- “כדי לחיות", אפשר בלי אוכל ואפילו בלי מים לזמן מה, אבל אנחנו בלי חמצן …פשוט מתים. ומה לגבי איך אתם נושמים? עכשיו למשל?
הנשימה משקפת לנו את המצב התודעתי /רגשי /נפשי בו אנו נמצאים:
בכעס – הנשימה נעשית קצרה ומהירה
בבהלה, מתח,פחד- אנחנו בקושי נושמים… כך גם במצבי חרדה ולחץ – קצב הנשימה משתנה כל הזמן
ובמצבי שלווה ויופי- הנשימה רגועה ואיטית.
האם ניסית פעם לרכך את הכעס עלידי האטה של הנשימה? וכשמישהו מטיח בכם כביכול ביקורת ואשמה
לבחור לנשום עמוק במקום להתכווץ, להתגונן או לתקוף?
(זה לא אומר כמובן שברגע שתתחיל לנשום לאט יותר מיד נעבור להיות בשלום והכעס יעבור בשניה, אבל זאת התחלה מצויינת לפחות להתחיל להירגע, ולחזור לסנטר שלנו).
הנקודה היא שרובנו לא חושבים על מערכת היחסים בין הנשימה לתודעה , והיכולת המופלאה והפשוטה שלה
(של חברתינו הנשימה) לשלוט ולפקח על המחשבות והרגשות שלנו.
הנשימה היא הגשר / המוליך שמחבר בין מה שקורה בחוץ למה שקורה בפנים- , ללא מודעות לנשימה – מתרחשת סיטואציה (בבחוץ) , זה משפיע עלינו לטובה או לרעה , וכך גם על אופי הנשימה (הבפנים). עם מודעות לנשימה- אנחנו באמצעותה משפיעים על מצב רוחנו, בריאותינו
האם ניסית פעם לרכך את הכעס עלידי האטה של הנשימה? וכשמישהו מטיח בכם כביכול ביקורת ואשמה לבחור לנשום עמוק במקום להתכווץ, להתגונן או לתקוף?
(זה לא אומר כמובן שברגע שתתחיל לנשום לאט יותר מיד נעבור להיות בשלום והכעס יעבור בשניה, אבל זאת התחלה מצויינת לפחות להתחיל להירגע, ולחזור לסנטר שלנו).
הנקודה היא שרובנו לא חושבים על מערכת היחסים בין הנשימה לתודעה , והיכולת המופלאה והפשוטה שלה
(של חברתינו הנשימה) לשלוט ולפקח על המחשבות והרגשות שלנו.
הנשימה היא הגשר שמחבר בין מה שקורה בחוץ למה שקורה בפנים- זאת אומרת שהדרך היא דו -סיטרית ולא חד -סיטרית , או: ללא מודעות לנשימה – מתרחשת סיטואציה (בבחוץ) , זה משפיע עלינו לטובה או לרעה , וכך גם על אופי הנשימה (הבפנים). עם מודעות לנשימה- אנחנו באמצעותה משפיעים על מצב רוחנו, בריאותינו
ומנהלים את המחשבות והרגשות שלנו. כך חווים מלאות, נוכחות וחיים מאוזנים ושלווים.
“all life is yoga”- אומר לנו שרי אורובינדו , כן, זה כל כך פשוט אבל הכי מסובך… ודורש תרגול כל יום כל היום. למתחילים-אני מציעה רק לשים קצת לב לאיך אתם נושמים במשך היום ולקחת "הפסקה יזומה" אחת של מספר נשימות -לנשום ולהתמלא בנשימה (לא משנה איפה- בפקק, בזמן ארוחה, בעבודה, בשיחה -זה לוקח אולי שתי דקות ).
למזלנו היוגים ישבו כבר לפני כמה אלפי שנים וחקרו את הקשר הזה שבין נשימה לתודעה , צדדיה של אותו המטבע בדיוק , ולהלן כמה עובדות ומושגים ממדע היוגה בנוגע לנשימה:
*פראנה ופראנה יאמה- בשיעורים נתייחס לכוח החיים שיש בתוכנו (פראנה), ונלמד לתעל את הנשימה ולכוון אותה (פראנימה)
*נשימה דרך האף- הינה חיונית ונקייה, מאזנת ומרגיעה את המתח והאנדרנלין במהלך היום.
*תרגול היוגה משפר את תפקוד הריאות ומפתח אותן ובכך ניכרת איכות הנשימה וחיינו.
*הנשימה היא כלי ריפוי עוצמתי , דרכה מתנקים רוב הרעלים המאוכסנים בגופנו ולכן היא מונעת מחלות, מעניקה רעננות, שימחה, שלווה ואיכות חיים.
שאיפה ונשיפה , שאיפה ונשיפה, שאיפה ונשיפה- זה הקסם, זה האוצר , זה הקצב שלנו , הקצב של הטבע.