הנשימה
ניתן ללמוד המון על התנהלותנו בחיים וביום יום מתוך התבוננות והקשבה לנשימה, הנשימה מהווה את אחד הקשרים הטובים והטבעיים ביותר שבהם התברכנו, ללא תלות בגורם חיצוני או טכנולוגי.
עם הנשימה הראשונה אנחנו מתחילים את החיים ועם האחרונה מסימיים, וזה הרבה יותר מסימבולי, פטנגלי – חכמי המזרח ב"סוטרות" התיחסו לנשימה כסירה שאיתה אנו חוצים את נהר הסמסרה (הלידה החיים והמוות),כך שעבודה עם הנשימה היא עבודה לחיים שלמים, רק כדי לסבר את האוזן ביוגה קיימים יותר משבעה סוגי נשימה שונים.
כחלק מתהליך המטאבוליזם הנשימה בעלת חשיבות מכרעת, ללא מזון ניתן לשרוד זמן רב לעיתים אף שבועות ללא מיים מספר ימים אך ללא נשימה רק מספר מצומצם של דקות, לנשימה יש תפקיד מהותי וחשוב מעבר להזנת הגוף בחמצן, ופליטת הפחמן הדו חמצני מן הגוף, למרות שעל פניו מדובר על תהליך מכאני לחלוטין לא כך הדבר.
היבטים של הנשימה בחיינו:
האיזון בין הקבלה לנתינה: השאיפה, הכנסת האויר שקולה ליכולת שלנו לקבל, את עצמנו , עזרה, תמיכה ו"מתנות" מאחרים. הנשיפה, הוצאת האויר שקולה ליכולת שלנו לתת, מדברים חומריים ועד "מתנות" רוחניות.
איך ניתן לבחון זאת? בקלות יחסית, שבו לכם בנוחות, שאפו ונישפו מספר פעמים, שימו לב, לאורך השאיפה והנשיפה, האם הן שוות או אחת ארוכה יותר והאחרת קצרה, לעיתים גם ניתן להרגיש שאחת מהן קצרה או חסומה באופן משמעותי.
חשוב שנחיה חיים מאוזנים, כך שנדע ונרצה לתת מעצמנו מיכולותנו למען האחר, אבל לעיתים ואני אומר זאת מתוך הזדהות אישית, מסתבר שלאנשים רבים קל לתת אך קיים קושי לאפשר לעצמם לקבל, מצב תודעתי זה לאורך שנים משאיר אותם בסופו של דבר "מרוקנים" ואפילו קצת מתוסכלים וממורמרים. זכרו שאתם מסרבים לקבל אתם מקשים על האדם השני לחיות באיזון שבין הנתינה לקבלה.
הקשר בין הנשימה למודעות בהווה: הקשב לנשימה מאפשר לנו להיות מרוכזים בהווה, כל עוד אנו מחוברים לנשימה אנו ברגע הנוכחי, לא בעבר ולא בעתיד. נסו לרגע להיות במודעות מלאה לנשימה, ותבחינו בכך שלא יכנסו מחשבות להכרה, ברגע שיכנסו מחשבות אתם תבחינו כי הסרתם את הקשב המלא לנשימה, למתחילים קשה לשמור על חמשעשרה נשימות רצפות ללא מחשבות.
הרעיון שעם הזמן נוכל להיות קשובים לנשימה אבל גם לפעול במציאות, רק שהפעם העשיה במציאות תהיה מכוונת לזמן הווה, בלי הפרעות של מחשבות והרהורים על זמן עתיד או עבר, מה שמוביל לריכוז ומיקוד גבוהה יותר ולכן לשם השלמת "המשימה" תצרכו פחות משאבים.
זהו סוג של מענה לאחת הבעיות המרכזיות שלנו כיום, בכל רגע נתון המוח שלנו עסוק בהמון טרדות בו זמנית, כמו במחשב שהמון יישומים פתוחים בו זמנית, זמן התגובה של ה CPU (המעבד) קטן, הרעיון שבכל רגע נתון נהיה מרוכזים רק באותו מחשבה, מטלה, עשיה אחת שהיא באמת מה שאנו יכולים לעשות כרגע.
כל מתרגל יוגה מתחיל, מכיר את זה, הגענו לשיעור, כרגע אנחנו יכולים רק לתרגל, תוך כדי התירגול חושבים על הילד שצריך להביא מהגן, על העבודה ו….. אנחנו לא באמת יכולים כרגע לעשות משהו אמיתי בעניין, פתאום שמים לב שאנחנו בכלל לא בתרגול.
נסו לרחוץ כלים ולהיות מודעים לנשימה, לנהוג ולהשאר מודעים לנשימה, נשמע פשוט, מידי פעם שיקרה משהוא על הכביש בלי לשים לב אתם תפסיקו להיות מודעים לנשימה, שתבחינו בכך תחזרו לנשום באופן מודע.
הנשימה מהווה את המקצב הפנימי: כלומר אם אני הולך מהר מידי ולא מאפשר תחלופה מספקת של חמצן אני אסיים את ההליכה עייף, ההסבר הפיזיולוגי הוא גם סימבול לצורה בה אנו חיים, כל עוד אני קשוב לנשימה והיא מתאפשרת בנינוחות יחסית אני יכול דעת שאני בקצב הנכון של העשיה וההתנהלות.
אם אנו מנסים לעשות יותר ממה שאנו יכולים באמת, נאבד את הקשב לנשימה, הדופק יעלה נאבד את הנינוחות, מכך נוכל להבין שהקצב לא מתאים, אם נמשיך כך לאורך זמן נמצא בחוסר איזון בכל הרמות, מהרמה הפיזית , הרגשית והמנטאלית.
נפלא לבחון את הנושא תוך כדי תרגול יוגה ובכלל, זה מיד נהפך למשהו מוחשי.
בתרגול כולנו מכירים את העודף מוטיבציה כאשר אנו מנסים להכנס לתנוחה חדשה ועדיין הגוף לא מוכן לכך, או בסדרה של תירגול הברכה לשמש אנו מבצעים רק את הפעולה הפיזית ללא קשר לנשימה ומעבר, הדופק עולה, זה בדיוק המקום להבין שסטינו מעט מהמקצב הפנימי.
נשימה וחיזוק המערכת החיסונית – הזנת הגוף בפרנה, אנרגיה (בסין מכנים זאת צ'י, ביפן ק'י ),
הנשימה היא הרבה מעבר להכנסת כמות מסוימת של חמצן לגוף, בזמן הנשימה אנו ממלאים את הגוף בפראנה, כוח החיים שבלעדיו אין קיום, לא ניתן לראות את הפראנה, להריח או למדוד במכשיר, אך כמובן ניתן להרגיש זאת. במזרח, בסין מתרגלים ט'אי צ'י צ'יקונג, בהודו מתרגלים יוגה שחלק ממטרתם היא העלאת והזרמת הצ'י בגוף, שמוביל באופן ישיר לחיזוק המערכת החיסונית.
שני חברים יושבים זה לצד זה באוטובוס, לידם נמצא אדם שחולה בשפעת מדוע רק אחד מהם נדבק ולא שניהם, סביר להניח שבאותו רגע, המערכת החיסונית של זה שלא נדבק היתה חזקה יותר וכמות הצ'י בגופו היתה רבה יותר.
למי שקשה להבין את מונח הצ'י, שלא מדובר רק בחמצן אלא גם באנרגיה ניתן את הדוגמא הבאה: תסגרו את האף למשך עשרים וארבע שעות ותנשמו רק מהפה, לאחר שעתיים במקרה שאתם בריאים כמו שור, תתחילו להרגיש סחרחורת וקצת ירידה בכוח, למרות שתכניסו את אותה הכמות של אויר מהפה, תהיו יותר חשופים לזיהומים, ככל שיחלפו השעות הגוף ילך ויחלש אולי תתחילו להרגיש צינון , כמובן העיפות תגיע הרבה יותר מוקדם מהרגיל.
איבר הנשימה הוא האף, השתדלו גם לשאוף וגם לנשוף מהאף ולא מהפה, על הנשימות להיות עמוקות ומלאות, כך שתכנס לגוף עם כל שאיפה כמות אנרגיה רבה, ובנשיפה תצא כל הפסולת הנשימתית מהגוף. לאחר עשר נשימות מלאות ורצופות כבר ניתן להרגיש שינוי בגוף.
עשו לכם מנהג קבוע לפחות פעם אחת ביום תרגלו נשימה, אפשר בישיבה נוחה, או בשכיבה על הגב עם הרגליים עומדות, מומלץ להניח יד אחת על הבטן ואת היד השניה על החזה כך שתוכלו להרגישת את הנשימה מהגב התחתון ועד מעבר לעצמות הבריח.
הקשר בין הנשימה לשמירה על רגשות מאוזנים – כאשר אנו חווים משבר רגשי מכל סוג שהוא במהותו הוא רגעי, אך אנחנו ממשכים אותו כל הזמן במחשבות על מה שהיה לפניו ומה שיהיה אחריו, ההתעסקות עם "המשבר" מעצימה אותו, משבר רגשי בנוי מעוצמה וזמן, ממש כמו גל. ברגע שאנו מרוכזים בנשימה וברגע הנוכחי אנו מצמצמים בעשרות מונים את ה"התעסקות" עם ההזנה של הרגש הפגוע. תהליך זה מאפשר לצמצם את התנודות הריגשיות, את עוצמת הרגשות והתדירות, כך שעם הזמן הרגשות נעשים יותר מאוזניים, אנחנו לא מושכים את האירוע והמשבר הרגשי הנלווה אליו מעבר למספר רגעים, כי אנחנו בהווה.
לדוגמא: (1). יצאתי למסיבה וראיתי בחורה שמצאה חן בעיני, ניסיתי ליצור עימה קשר ולפתוח בשיחה והיא ממש לא "שיתפה" פעולה,(2).יצאתי עם בחורה למספר דייטים ואז פיתאום היא מנתקת את הקשר לא עונה לטלפונים ממני או להודעות "אסאמאס", אני יכול להציף את עצמי באינסוף מחשבות למה היא סירבה או ניתקה את הקשר, לעומת זאת אני יכול לקחת כמה נשימות, ולעבור הלאה, ויתכן שלאחר מספר רגעים אני אפגוש משהי אחרת חמודה לא פחות שתחשוב אותו הדבר עלי,הדוגמא יכולה להראות טיפשית ואולי אנמית במקצת אבל בכוונה לא נכנסתי למשברים רגשיים משמעותיים יותר בגלל המורכבות שאולי היתה מקשה על הקורא להבין את הרעיון.
ניסים דור מלמד שעור ברוח האשטנגה בימי ראשון ב-8:30
וכמו כן נערך לפתיחת קורס מורים ביוגה הום החל מאמצע נובמבר- לפרטים על הקורס לחצו כאן